InfraSolar


A tartalomhoz

A napkollektor

Napkollektor

A napkollektor nem más, mint a Nap infravörös fényenergiáját hőenergiává átalakító berendezés, amit legtöbbször víz melegítésére használnak, de előfordul hőcserélő közegként légnemű anyag is. A felmelegített hőátadó közeget fűtésre, vagy használati meleg víz előállításra hasznosíthatjuk, de kiválóan alkalmazható medencefűtésre is. A napenergiát hasznosító napkollektorokat két csoportra osztjuk: Vákuumcsöves és Síkfelületű kollektorok! Gyakran keverik össze a napkollektort és a napelemet, de a kettő nem ugyanaz, a napkollektor meleg vizet készít, a napelem pedig elektromos áramot termel!

A vákuumcsöves napkollektor az újabb műszaki fejlesztések eredménye.
Az ikerüveges változat alapötlete a termoszüvegektől ered. A dupla üvegfal belső felére gőzöléses eljárással hordják fel az abszorber réteget. A külső üvegcső teljesen átlátszó. A beeső fény a belső üveg felületén hővé alakul, melyet az üvegcső belsejében elhelyezett fűtőcső továbbít a gyűjtőegységbe. Innen a rendszerben keringtetett folyadék a víztartályba szállítja az átvett hőt. A két üvegcső közötti teret vákuum tölti ki, amely a hőszigetelést biztosítja. Az utóbbi években kedvező áruk miatt nagyon elterjedtek ezek a típusok, ám itt rögtön meg kell jegyezni, hogy a külsőre azonosnak tűnő gyártmányok között igen nagy különbség lehet a teljesítmény tekintetében. Ezeknél a rendszereknél inkább igaz, hogy az ár sok esetben egyenes arányban áll a teljesítménnyel. Az egyes gyártmányok közt akár 30-40% teljesítménykülönbség is lehet, ami azt jelenti, hogy a gyenge minőségű utánzatok teljesítménye még a közepes minőségű sík kollektorokét is alig éri el. A vákuumcsöves napkollektorok egyetlen hátránya, hogy a megtermelt hőenergiát el kell vezetnünk belőle, mivel élettartalmára rossz kihatással van, ha a hőt nyáron a nagy melegben nem hasznosítjuk, ezért kiváló megoldás azoknak, akiknek van medencéjük a családi házukban, vagy olyan irodaházban, ipari létesítményben ahol megfelelő hőelvonást biztosíthatnak a fürdő helyiségek és a konyhák. A vákuumcsöves napkollektorok mindegyike szórt fénynél is képes meleg vizet előállítani, természetesen nem akkora hatásfokkal, mint ragyogó napsütéses időben.

A síkkollektor a legelterjedtebb napkollektor típus.
Hosszútávon hibátlan a működése, mert nagyon egyszerű a felépítése. A síkkollektor tulajdonképpen egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt lapos dobozszerkezet, melybe belül egy jó napsugárzás elnyelő képességű fekete lemezre (abszorberre) erősített csőkígyó található. A modern, szelektív bevonatok többrétegűek, s megakadályozzák a visszaverődést. A síkkollektor működése egyszerű: a napsugárzás áthalad a jó fényáteresztő üveg fedőlapon és elnyelődik az abszorberen, ami a napsugárzás hatására a hozzá erősített csőkígyó rendszerrel együtt felmelegszik. A napkollektorba lévő folyadék fagyálló, ami megvédi télen az elfagyástól. A napkollektorok szavatolt működési élettartamát a gyártók 30-40 évben határozzák meg.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe